Kohti puolimaratonia kehonhuollon pikkujättiläistä hyödyntäen

2018-05-01
Faciakampa.jpg

Edellisestä treenipäivityksestä on kulunut noin viisi viikkoa eli viikot 5-9 on takana ja kymmenes alkanut. Jakson aikana kaikki harjoitukset ei toteutunut ohjelman mukaan, mutta tilalla on ollut korvaavia harjoituksia, kuten viime viikolla päivittäiset hiihdot lapissa. Tunnin tasaiset juoksulenkit sujuvat hyvin, mutta harjoitukset, joissa pitäisi juosta osa matkasta kovempaa, vaatii vielä harjoittelua. Olen suunnitellut, että tekisin nopeita juoksuharjoituksia erikseen ja yhdistäisin niitä vähän myöhemmin pitempiin lenkkeihin. Tällä hetkellä juoksen tunnissa noin yhdeksän kilometriä ja kymmenen on tavoitteena.

Siskoni esitti lomareissulla kysymyksen: ”Milloin aloitit kuntoilun?” Siitäpä alkoikin muistelu, sillä en ole tehnyt mitään selkeää tai yksittäistä päätöstä kuntoilun lisäämisestä. Liikuntaa eri muodoissa olen harrastanut aikaisemminkin, mutta nyt siitä on tullut säännöllisempää ja tavoitteellisempaa. Vaikka määrä on merkittävästi lisääntynyt se ei ole vienyt liikunnan iloa, päinvastoin, sillä hyödyt ovat niin selkeästi havaittavissa ja kannustaa jatkamaan. Näin siinä suurin piirtein kävi:

 • Noin vuosi sitten innostuin tekemään C9 ja F15 ohjelmat, joissa omana tavoitteena oli muutaman kilon painonpudotus ja painon hallinta jatkossa.  Halusin samalla muuttaa ruokailutottumuksia eli vähentää huonojen hiilihydraattien käyttöä ja korvata osan lihasta kasviksilla.
 • Syksyllä otin vastaan haasteen osallistua pikatriathloniin kesällä 2018. Matkat siinä on ihan kohtuulliset uinti 400 m, pyöräily 20 km ja juoksu 5 km. Jokaisessa lajissa on kuitenkin itselleni sopivasti haastetta. Uinti on yksi lempilajini, mutta luonnonvesissä matkauinti tulee olemaan kovin erilaista, mihin olen tottunut. Samoin salipyöräily on minulle kuntoilumuotona parempi vaihtoehto. Ulkona pyöräillessä vauhti helposti hiipuu, kun keskityn enemmän ympäristöön.  Kun otin haasteen vastaan, tiedostin, että juoksu on se, mihin joudun keskittymään harjoituksissa eniten, vaikka viiden kilometrin matka ei mahdottomalta tuntunutkaan. Juokseminen sählyssä on itsellä ollut vuoroin lyhyitä pyrähdyksiä ja pikku taukoja. Niinpä aloitinkin lenkkeilyn juoksun ja kävelyn vuorottelulla ja pikkuhiljaa lisäsin juoksun osuutta. Uskon, että varovainen aloitus on ehkäissyt rasitusvammojen syntyä sekä venyttely, hieronta, jalkahoidot ja faciakampa (kehonhuollon uskomaton pikkujättiläinen) ovat auttanut palautumisessa.
 • F15 edistyneiden ohjelman aloitin helmikuun lopulla ja siinä olin asettanut tavoitteeksi puolimaratonin kohtuullisessa ajassa. Eli jossain vaiheessa olin ottanut myös sellaisen haasteen vastaan. Alun perin tarkoitus oli osallistua puolimaratoniin jo toukokuussa mutta siirsin sen syksyyn ja sain runsaasti lisää harjoitteluaikaa.

Tänään on satanut, mutta aurinkoisia päiviä on ollut viime aikoina paljon. Sadetta ja paistetta on jatkossakin tiedossa, joten nautitaan keväästä!Ajankohtainen viesti auton omistajille ja käyttäjille sekä myös kaikille pesuaineen käyttäjille!

2018-04-07
IMG_20180407_124355_resized_20180407_010933408.jpg

Pari kuukautta sitten kirjoitin blogin aiheesta "Huolehdimmeko autosta paremmin kuin omasta hyvinvoinnista?"

Itselleni auto on lähes välttämätön kapistus. Lakisääteiset velvoitteet ja vuosittaiset huollot sille tulee tehtyä, mutta kaikki muu, mikä ei estä ajamista, tulee siirrettyä. Auton tankkaus (vasta merkkivalon syttymisen jälkeen) ja pesu ovat hyvä esimerkkejä.

Nyt olen todella tyytyväinen itseni lisäksi MPD pesuaineeseen. Tuollainen kiilto minun autossa on tähän asti ollut harvinaista. Siksi otin kuvan pesun jälkeen. Jatkossa aion pitää pesuvälejä vähän lyhyempänä MPD:n ansiosta.

MPD pesuaine sisältyy Foreverin tuotevalikoimaan, joiden jälleenmyyjänä toimin. Tässä vähän lisätietoa monikäyttöisestä ja ympäristöystävällisestä MPD:stä.

Forever Aloe MPD 2X Ultra (Multi Purpose Detergent eli yleispuhdistusaine) on monipuolinen ja tiivistetty, nestemäinen puhdistusaine. Se toimii yhtä hyvin kaikentyyppisten vaatteiden pesuun kuin myös lattioiden, kylpyhuoneen ja kaakeleiden puhdistukseen sekä astioiden käsinpesuun. Se puhdistaa tehokkaasti lian, irrottaa rasvan ja poistaa tahrat naarmuttamatta tai vahingoittamatta pintoja. Ottamani kuva osoittaa, että MPD on erinomainen pesuaine myös auton pesuun.

Forever Aloe MPD 2X Ultra on fosforiton ja sen sisältämät pinta-aktiiviset aineet, tensidit, ovat biologisesti helposti hajoavia. Tämän vuoksi sen ympäristökuormitus vähenee. Se sisältää lisäksi hellävaraista Aloe veraa, joka pehmentää käsiäsi ja vaatteitasi. Ei sisällä lainkaan optisia valkaisuaineita. Uusi Forever Aloe MPD 2X Ultra on lisäksi kaksi kertaa vahvempi tiiviste aiempaan MPD:hemme verrattuna. Tämä säästää pakkausmateriaaleja ja näin ollen vähentää entisestään sen ympäristökuormitusta.

MPD tiivisteen hinta on 32 euroa/pullo (946 ml). Huom. Saat kaupanpäälle hyödylliset suihkepullot 2 kpl ja mitan annostusta varten, kun maksat käteisellä tai tilaat verkkokaupan kautta osoitteesta:

Raakakäyttö pesun yhteydessä

 • Vaate-, sohva-, mattotahrat: tipoittain suoraan tahralle ja liota ennen pesua (arat materiaalit: testaa ensin huomaamattomaan kohtaan)
 • WC-istuin, grillin parilataso, liesituulettimen pestävä suodatin: muutama tippa (3 ml)
 • Mikro, jääkaappi, asianpesukone ym. sisäpintojen puhdistus: 2 tippaa kosteaan liinaan
 • TV-ruutu: tippa kosteaan siivousliinaan
 • HUOM! EI astianpesukonetiskiaineeksi!

Annostusesimerkkejä

 • Ikkunat, silmälasit ja peilipinnat: 5 ml/ 10 l vettä
 • Käsitiski: 2,5 ml/ 13 l vettä
 • Lattiat: 7 ml / 10 l vettä
 • Mattopyykki: 5 ml / 1 l vettä
 • Pyykin pesu: 5-15 ml
  • erikoispesu 2 ml
  • koneen puhd. 7 ml (95 astetta)
 • Juhlien tai lastenkutsujen saippuakuplaliuos 5 mk MPD + 55 ml vettä + 0,5 tl sokeria

5 ml / 0,5 l suihkepullo

 • Ruokapöytä ja tuolit: suihkuta märäksi, anna vaikuttaa hetki ja pyyhi
 • 'Vieraat tulossa'-pikasiivous
 • Sähköliesi, induktioliesi
 • Kännykän ja tabletin näyttö

10 ml / 0,5 l suihkepullo                                               

 • WC, kph, sauna                           
 • Eläinten häkit
 • Kuulakärkikynän ym. jälki
 • Takan lasiluukut
 • Sähköuuni
 • Roskiskaappi

Autoon

 • Ulkopesu: 7 ml / 10 l vettä
 • Vanteet: 5-20 ml / 0,5 l vettä
 • Ikkunat: 1 ml / 1 l vettä

Pissapoika (vain kesällä): 5 ml / 10 l vettäTreeniviikot 2-4 matkalla kohti puolimaratonia

2018-03-26
Forever Products My Forever Journey Inspiration

Aika on kulunut nopeasti ja pari suunniteltua kirjoitusta on jäänyt tekemättä. Onneksi harjoittelu on kuitenkin edennyt lähes suunnitellulla tavalla. Nyt on jo neljäs viikko lopuillaan.

Sää on ollut vaihteleva, mutta ei ole vaikuttanut lenkkien tekemiseen. Kovien pakkasten jälkeen oli mukava lenkkeillä räntäsateella ja huomata, miten hengittäminen oli helpompaa.

Olen huomannut, että kotioloissa onnistun toteuttamaan lenkit, ruokailut ja levon suunnitelman mukaan. Niiden merkitys tavoitteen saavuttamiseksi on tärkeää, joten itse joudun suunnittelemaan reissuja enemmän, jotta lenkit eivät jäisi väliin ja olisi sopivaa ruokaa mukana, vaikka matkalla syötäväksi.

Kolme juoksulenkkiä viikossa muun liikunnan lisäksi osoittaa, miten tärkeää on muistaa venytellä. Koen myös tärkeäksi hierojalla ja jalkahoitajalla käynnit. Hoidon lisäksi heiltä saa hyviä ohjeita tulevia harjoitteluja varten. Suosittelen uuden ajan varaamista saman tien käynnin yhteydessä. Hyvä hieroja/hoitaja pystyy arvioimaan seuraavan sopivan ajankohdan. Jos uutta aikaa ei varaa, se helposti unohtuu ja muistaa vasta sitten kun paikat ovat kipeät tai jumittuneet eikä silloin välttämättä saa aikaa kovin nopeasti.

Myös ystävät osaavat antaa hyviä vinkkejä eli kannattaa puhua heille onnistumisten lisäksi myös huolista ja vastoinkäymisistä. Itse sain hyvän vinkin juoksuaskellukseen. Kun lisää vauhtia, ei kannata pidentää askellusta vaan nopeuttaa sitä. Tällöin jaksaa juosta pidempään, vaikka vauhti on kovempi.

Olen käyttänyt kohta vuoden ajan päivittäin arginiinia sisältävää Argi+:aa. Yleensä otan kaksi annosta/päivä, jos on juoksutreeni. Pari viikkoa sitten huomasin, että joudun vähän säännöstelemään Argi+:aa, jotta ehdin saada sitä lisää, ennen kuin loppuu. Kokemukseni mukaan Argi+ auttaa jaksamaan treenit paremmin ja palautumaan nopeammin. Huolehdin jatkossa, että Argi+:aa on aina varastossa vähintään kuukauden annos.

Vinkkejä matkan varrelta:

 • Terveellinen ja monipuolinen ruoka sekä lepo tukevat hyvin harjoittelua.
 • Välillä on hyvä haastaa itseä ja tehdä vaativampia treenejä.
 • Oman kehon ja voinnin seuraaminen harjoittelun aikana ja sen jälkeen on tärkeää.
 • Treenien ja edistymisen seuranta on mielenkiintoista. Itselläni apuna on Garminin laite.
 • Säännöllinen hieronta ja jalkahoidot on ollut hyödyllisiä.
 • Hyviä vinkkejä harjoitteluun voi saada ystäviltä ja alan ammattilaisilta, joten heille kannattaa puhua sekä onnistumisista että takaiskuista.
 • Argi+ ei saa päästä loppumaan, sillä se auttaa jaksamaan.


Treenit -matkalla kohti puolimaratonia

2018-03-03

Ennen kun alan kertomaan 3. harjoitusohjelman ensimmäisestä viikosta, annan vielä muutaman vinkin tavoitteiden asettamisesta. Minusta on tärkeää, että tavoitteet mitkä itselle asettaa ovat omia, ei kaverin tai naapurin. Eikä niitä kannata verrata toisten tavoitteisiin ja saavutuksiin, ellei sitten tavoittele esim. mestaruuksia. Niin ja jos tavoittelee voittoja, sitten pitää olla valmis tekemään myös kurinalaisesti asioita sen eteen ja ottaa mallia, vaikka Niskasen Iivosta. Jostain Iivon haastattelusta jäi mieleen, että esim. viidenkympin hiihto on kipujen sietämistä.

Ennen kolmatta harjoitusohjelmaa tein edellistä ohjelmaa vähän soveltaen. Useita päiviä jäi väliin tai korvasin juoksuharjoituksia jollakin muulla tavalla esim. jumpassa, hiihtäen tai sählyä pelaten. Nyt olen tullut siihen tulokseen, että jos olisin edennyt ohjelman mukaan, vauhti olisi saattanut kehittyä paremmaksi. Tyytyväinen olen kuitenkin, että tunnin lenkit sujuivat hyvin eikä suurempia vaivoja ole tullut.

Nyt on tarkoitus tehdä harjoitukset ohjelman mukaisesti. Eli teen kolme lenkkiä viikossa ja niiden päälle saattaa tulla muuta liikuntaa lisäksi. Ehkä ei kuitenkaan samassa määrin, mitä viime lauantaina, kun askeleita kertyi yli 28 000. Tuollainen askelmäärä onkin hyvä saavutus istumatyöhön tottuneelle.

Maanantain lenkki yhteensä 54 minuuttia meni osittain lumihangessa kahlatessa. Reitti oli suurin piirtein sama, kun lauantaina auringon paistaessa, mutta voimakas tuuli oli peittänyt osan kulkuväylästä ja peitti myös omat askeleet melko nopeasti. Suosittelen tuuliselle kelille huppua päähän tai hyvää pipoa ja kauluria. Lenkin aikana totesin, että monenlaista säätä on varmasti tulevien viikkojen aikana odotettavissa. Se on oikeastaan tosi hyvä, niin joutuu harjoittelemaan myös pukeutumista pitempiä lenkkejä varten. Jos aikoo osallistua johonkin tapahtumaan, niin silloinkaan ei itse pysty valitsemaan keliä.

Viikon toisen lenkin tein keskiviikkona. Olosuhteet olivat samankaltaiset mitä maanantaina, mutta lenkki oli yhtäjaksoisesti 40 min ilman kävelyä. Kolmannen 45 min pituisen lenkin tein tänään. Sää oli yhtä ihana kuin viikkoa aikaisemmin. Illalla tuli lisäksi vielä juoksua sählypelissä.

Ruokailut on sujunut F15 ohjelman rungon mukaan eli neljä monipuolista ateriaa päivän aikana ja riittävästi juomista. Argi+ juoma aamupäivällä ja Ultra vanilja palautusjuomana tukee jaksamista ja treenejä. Ohjekirjaan tuli viikon alkaessa merkittyä myös tärkeät mitat, joita voi myöhemmin verrata. Kerron viikon päästä jälleen kokemuksista blogissani. Tästä on mukava jatkaa.

Ensi viikon ohjelma on seuraavanlainen: 1. päivä: 15 min juoksua, 2 min kävelyä, 15 min juoksua, 2 min kävelyä ja 15 min juoksua, yhteensä siis 49 min. 2. päivä: 45 min juoksua, josta 20 min kovaa ja 3. päivä: 50 min juoksua.Kohti tavoitteita

2018-02-24
Juoksulenkki.jpg

 

Edellinen aihe havahdutti pohtimaan, huolehdimmeko autostamme paremmin kuin omasta hyvinvoinnista. Enemmänkin siitä olisi voinut kirjoittaa, mutta on varmasti hyvä jättää tilaa itse kunkin omalle pohdinnalle. Siispä nyt on aika siirtyä seuraavaan aiheeseen, jossa käsittelen tavoitekarttaa ja omia siihen liittyviä kokemuksia.

Osallistuin viime kesänä Brian Maynen luennolle, jossa aiheena oli tavoitteiden kartoitus. Brian antoi vinkin hänen sivuilleen, missä voi tehdä oman tavoitekartan koneella. Ilmaisversio löytyy osoitteesta https://goalmapping.com/. Siisti koneella tehty versio löysikin paikkansa jääkaapin ovesta. Tavoitekartta on hyvä muistuttaja erityisesti kiireen keskellä. Oma karttani sisältää tavoitteet ja päivämäärän sekä keinot ja menetelmät tavoitteiden saavuttamiseksi. Yksin kaikkea ei tarvitse tehdä vaan kannattaa hyödyntää tarvittaessa asiantuntijoiden osaamista.

Tavoitekarttaan ei välttämättä mahdu tai ole järkevä laittaa kaikkia yksityiskohtia, joten siitä vielä tarkempi versio saattaa auttaa varmemmin eteenpäin. Asetin itselleni tavoitekartan pohjalta lyhyen- ja pitkänaikavälin tavoitteita. Ilokseni olen huomannut, että kaikki lyhyen aikavälin tavoitteet ovat toteutuneet. Nyt olen uskaltanut asettaa uusia tavoitteita ja siirtää pidemmän aikavälin tavoitteita kevääseen.

Saamme olla kiitollisia monista lahjoista, joita olemme saaneet luojalta lahjaksi jo syntyessämme. Meidän tehtävä on vaalia ja kehittää niitä sekä itseämme. Kaikkeen emme voi itse vaikuttaa, mutta on paljon asioita, joihin pystymme. Meidän siis kannattaa suunnitella, asettaa tavoitteita ja tehdä asioita päivittäin niiden toteuttamiseksi. Saattaa olla, että ”sittenkun” hetkeä ei tulekaan, jos aina puolustaudumme, ettei ole aikaa tai sopivaa hetkeä.

Mistä siis kannattaisi aloittaa? Jos juuri tällä hetkellä ei ole mahdollisuus unelmointiin ja tavoitteiden asettamiseen, niin katso ensi viikon kalenterista aika siihen tarkoitukseen. Ajan varaaminen ja käyttäminen ko. tarkoitukseen kannattaa. Kun tavoitteet ovat itsensä asettamia ja on sitoutunut niihin, saa huomata muutoksen omassa toiminnassaan välittömästi.

Itse aloitan ensi viikolla 3. harjoitusohjelman treenit kohti puolimaratonia. Ensimmäisen viikon ohjelma on seuraavanlainen: 1. päivä: 15 min juoksua, 2 min kävelyä, 20 min juoksua, 2 min kävelyä ja 15 min juoksua, yhteensä siis 54 min. 2. päivä: 40 min juoksua ja 3. päivä: 45 min juoksua. Harjoitusohjelma löytyy Kunto Plussan julkaisemasta Juoksijan uudesta käsikirjasta. Huom. kirja on julkaistu vuonna 2002 ja on ollut kirjahyllyssäni jo vuosikausia odottamassa tätä tilaisuutta. Harjoitusohjelman tukena hyödynnän kannustavaa F15 ohjelmaa. Kerron edistymisestäni ja kokemuksista blogissani ensimmäisen viikon jälkeen. Jo matka kohti tavoitteita on mukavaa, kuten lenkkipolustani voi päätellä.Huolehdimmeko autosta paremmin kuin omasta hyvinvoinnista?

2018-02-04
Forever Products Inspiration

Autolle tehdään tietyin väliajoin katsastuksen lisäksi päästömittaus ja OBD-mittaus, vaihdetaan renkaat, pestään, tehdään huoltoja ja korjauksia. Autolla ajaessa kuluu polttoainetta, öljyä, tuulilasinpesu- ym. nesteitä. Jotta autolla saa ajaa, pitää olla liikennevakuutus. Lisäksi usein halutaan vakuuttaa myös kolarin, varkauden ym. varalta.

Usealle auto on välttämätön kulkuneuvo, joillekin harrastus johon halutaan käyttää aikaa ja tuunata se viimeisen päälle. Tavallisena autoilijana en oikein edes uskalla laskea, minkälainen hintalappu sille vuodenaikana kertyy ja onhan siitä ostaessakin joutunut jonkinlaisen summan maksamaan.

On hyvä ohje, ettei vertaa omaa elämää, tekemisiä ja tavoitteita muihin. Tässä tapauksessa vertailu ja pohdinta autoon saattaa olla hyödyllistä. Auton elinkaari on huomattavasti lyhyempi kuin ihmisen keskimääräinen elinikä. 20 vuotias auto on jo vanhus, mutta miten me ihmiset? Lapsuus ja nuoruuden kokemuksia vasta takana, monenlaiset vaiheet mahdollisesti edessä. Kun tänään varasin katsastusaikaa autolle, tuli mieleen ajatus, huolehdimmeko omasta hyvinvoinnista yhtä hyvin ja säännöllisesti kuin autosta!

Näin äkkiseltään päätellen, monella saattaa mennä autoon enemmän rahaa, kun omaan hyvinvointiin. Auto on parhaimmassa tapauksessa hyvinvoinnin väline, mutta kannattaa kuitenkin panostaa ensisijaisesti omaan hyvinvointiin. Terveellinen ruoka, sopiva liikunta ja riittävä lepo ovat hyvä perusta. Hyvinvointi ei yleensä ole edes kallista, joskus se on jopa ilmaista.

Elimistömme hyvinvointi lähtevät pääosin meidän sisältä. Sillä on iso merkitys, mitä syömme ja juomme. Monet asiat vaikuttavat siihen, että ravinnosta ei aina saada riittävästi kehon tarvitsemia ravintoaineita. Tällöin lisäravinteilla voidaan korjata tilannetta. Jonkin verran voimme vaikuttaa hyvinvointiimme myös ulkoisesti. Vieraile sivuillani osoitteessa http://myaloevera.fi/eijakaarina/fi/start/ ja löydä sieltä omat suosikkituotteesi.

Turvallisia kilometrejä ja hyvinvointia tuleviin vuosiin!

Distributor
Name
Mav open MAV